Svensk kärnkraft 60 år

r1_blog-2

Sveriges första kärnreaktor R1 byggdes i ett bergrum under Ingenjörsvetenskapsakademiens försöksstation på Drottning Kristinas väg i Stockholm. Beslutet att bygga en ”försöksmila” togs 1948 då det statliga företaget AB Atomenergi bildades. Det egentliga arbetet med att bygga reaktorn påbörjades 1951 och bergrummet sprängdes ut 1952. När reaktorn togs i bruk den 13 juni 1954 var det startskottet för en av efterkrigstidens största industriella satsningar i Sverige. I AB Atomenergis uppdrag ingick att bygga reaktorer för drift med naturligt uran och anläggningar för bränsleproduktion – det som senare kom att kallas den Svenska linjen.

r1_blog-3

1971 hade den Svenska linjen nått vägs ände och programmet avbröts utan att den färdigbyggda reaktorn R4 ”Eva” i Marviken startats. R1 stängdes redan 1970 för att spara pengar. AB Atomenergi hade byggt forskningsreaktorerna R2 och R2-0 i Studsvik som var bättre lämpade för företagets arbete med reaktor- och bränslekonstruktion. Bolagets övriga verksamheter hade också koncentrerats till Studsvik där flera laboratorier uppförts.

1982 revs R1 och bergrummet sanerades. Av det som en gång var landets första reaktor återstår inte mer än en grop. Annat var det när Bengt Feldreich besökte R1 1957. Fler bilder från R1 finns här.

Tack till Kjell Carli och Leif Handberg!

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.