Stugun i Indalsälven

stugun_blog-2

Stugun i Indalsälven byggdes ungefär samtidigt som kraftverket i Näverede och stationerna har stora likheter. Fallhöjden i Stugun är något lägre – 7,5 meter jämfört med 12,9 i Näverede. Bägge stationerna ritades av Per-Olof Olsson och använde italiensktillverkade Kaplanturbiner. De i Stugun tillverkades av Ansaldo i Genua.

stugun_blog-3

Det första aggregatet med en effekt om 18 MW togs i drift juni 1956 och sex månader senare kunde aggregat nummer två tas i bruk. Den totala byggkostnaden uppgick till 41 miljoner kronor, varav ungefär 18 miljoner användes till maskiner och elektrisk utrustning.

Fler bilder från Stugun finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.