Utställning på Flygvapenmuseum

Kontrollrummet i Ågesta – R3 “Adam”

Idag öppnar utställningen En Svensk atombomb på Flygvapenmuseum i Linköping. I utställningen visas mina bilder från olika anläggningar projekterade av AB Atomenergi som en del av Den Svenska linjen – ett statligt atomenergiprogram som pågick fram till 1971. Utställningen pågår fram till i maj 2016.

Pump för återföring av tungvatten – R4 “Eva”

Jag har huvudsakligen intresserat mig för de civila aspekterna på Den Svenska linjen, dvs. planerna på att få tillgång till en i stort sett outsinlig energikälla för att kunna genomföra bygget av Folkhemmet. Atomkraftens roll i kärnvapenplanerna var att avfallet från de civila reaktorerna skulle utnyttjas för att utvinna plutonium. Som så ofta är fallet i stora projekt med många intressenter blev projektet inte särskilt lyckat. Sett i backspegeln är det förstås bra att Sverige inte skaffade kärnvapen.

Reaktortank R2
Reaktortank – R2

Arbetet med utställningen har varit mycket givande och teamet på Flygvapenmuseum har gjort ett fantastiskt arbete. Utställningen är producerad i samarbete med HP som bidragit med utrustning och förbrukningsmaterial till utskrifterna.

Nedan ett par länkar till medias rapportering om utställningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.