Axelfors

Axelfors i Ätran blev Borås stads fjärde vattenkraftverk och projektet påbörjades en bit in på 1930-talet. Staden förvärvade fallrättigheterna till forsen som ligger strax söder om Svenljunga 1933. I Axelfors fanns redan en 80 kW likströmsgenerator tillhörande Axelfors Fabriks AB och en provanläggning för turbiner som byggts av Borås Mekaniska Werkstad. Allt detta revs ut och Ätran reglerades med hjälp av en 70 meter lång damm. Maskinstationen placerades längre ner i fallet och anslöts via en 80 meter lång plåttub.

Stationen försågs med en Kaplanturbin tillverkad av KMW som drev en ASEA-generator. Fallhöjden var 12,2 meter och den installerade effekten 2.6 MW. Elektriciteten som genererades transformerades först upp till 33 kV och leddes sedan via kraftverket i Häggårda till konsumenterna i Borås.

Arkitekturen hade förändrats ordentligt sedan Herman Göranson ritade Hulta ett tjugotal år tidigare och Axelfors fick de enkla avskalade former som låg i tiden. De höga Kaplanturbinerna med vertikal axel krävde dessutom rejäl takhöjd och lösningen blev därför att bygga en enkel fyrkantig låda.

Axelfors ägs än idag av Borås Stad (Borås Energi och Miljö AB).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.