Kungsfors i Viskan

Kraftstationen i Kungsfors sedd från intaget.

Kungsfors kraftverk ligger i utkanten av Skene och byggdes ursprungligen för att förse den närbelägna textilfabriken med kraft.

Den första turbinen, tillverkad av Werkstaden Kristinehamn, togs i drift 1920 och är av Francistyp med horisontell axel. När det 20 år senare var dags att bygga ut anläggningen hade turbintekniken utvecklats och man valde att installera en Kaplanturbin som gav bättre regleregenskaper och högre verkningsgrad.

Maskinsalen med generatorn till G1 närmast.

Kaplanturbinen som installerades 1941 hade vertikal axel och krävde därför en annan utformning av vattenvägen. Det är förklaringen till att en av intagstuberna ser ut att missa stationen. Några meter från gaveln går den ner i marken och svänger sedan 45 grader. Maskinsalen i Kungsfors är L-formad och ger, tack vare den oregelbundna formen och blandningen av turbintyper, ett ganska rörigt intryck.

Textilindustriepoken i Skene tog slut 2004 då Borås Wäfveri lade ner sitt bomullsspinneri och flyttade tillverkningen till Krenholm i Estland. Idag ägs kraftverket av Vattenfall. Fallhöjden i Kungsfors är 16 meter och den installerade effekten 3 MW.

Fler bilder från Kungsfors finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.