Stämmemad i Viskan

Maskinstationen med tillbyggnaden från 1934 närmast.

Stämmemad är kanske mest känt för att det är Sven Eriksons födelseplats. Erikson byggde i mitten av 1800-talet upp bomullsindustrin längs Viskan och ägde fabriker i Viskafors, Rydboholm och Rydal. Efter hans död 1866 fortsatte industrins tillväxt och teknikutveckling. Kraftverket i Stämmemad byggdes 1896-1898 för att generera kraft till elektrifieringen av bomullsspinneriet i Rydal. Från början hade kraftverket en 300 kW Francisturbin men tre decennier senare gjordes en omfattande om och tillbyggnad för att öka kapaciteten.

Kaplanturbinen i Stämmemad levererades av Verkstaden Kristinehamn.

Delar av den befintliga maskinstationen och vattenvägarna återanvändes efter ombyggnaden som gjorts på ett ganska ovarsamt sätt. I den vita tillbyggnaden står ett kaplanaggregat med maximal effekt på 1 MW. Idag ägs Stämmemads kraftverk av Vattenfall.

Fler bilder från Stämmemad finns här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.