Kinna

Ståltuben är 285 meter lång och har en diameter av 3,4 meter. Den är försedd med svalltorn för att hantera tryckförändringar.

Någon kilometer nedströms Stämmemad i Viskan ligger Kinna och Kinnaströms kraftverk på en sträcka av ett par hundra meter. Kinna byggdes först och stod klart 1939. I båda fallen var byggherren Viskans Kraft AB – ett företag som ägdes av industrierna i området. Textilindustrin representerades bland annat av Rydboholmsbolaget och Borås Wäfveri. De hamnade i en djup kris på 1970-talet och Viskans Kraft köptes av Vattenfall 1974.

Interiör från maskinsalen.

Maskinstationen i Kinna är en ganska pampig tegelbyggnad. Drivvattnet når de två Francisturbinerna via en 285 meter lång ståltub som försetts med svalltorn. Turbinerna, levererade av KMW, är i stort sett identiska och driver generatorer från ASEA. Fallhöjden är 25 meter och den sammanlagda effekten 3,6 MW.

Fler bilder från Kinna finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.