Kinna

Ståltuben är 285 meter lång och har en diameter av 3,4 meter.

Någon kilometer nedströms Stämmemad i Viskan ligger Kinna och Kinnaströms kraftverk på en sträcka av ett par hundra meter. Kinna byggdes först och stod klart 1939. I båda fallen var byggherren Viskans Kraft AB – ett företag som ägdes av industrierna i området. Textilindustrin representerades bland annat av Rydboholmsbolaget och Borås Wäfveri. 1974 var textilindustrin i kris och bolaget köptes av Vattenfall som äger Kinna kraftverk än idag

Maskinhallen med Viskans Kraft ABs emblem på väggen.

Maskinstationen i Kinna är en ganska pampig tegelbyggnad. Drivvattnet når de två Francisturbinerna via en 285 meter lång ståltub som försetts med svalltorn. Turbinerna, levererade av KMW, är i stort sett identiska och driver generatorer från ASEA. Fallhöjden är 25 meter och den sammanlagda effekten 3,6 MW.

Fler bilder från Kinna finns här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.