Ebbe Berg

Ebbe Berg i Kilforsen 1954. Foto: Vattenfall

Ebbe Berg föddes i Billesholm i nordvästra Skåne i mars 1896. Han växte upp under det man brukar kalla enkla förhållanden. Fadern, Martin-Möller Berg, var gruvfogde vid Höganäsbolagets Stenkolsgruva.

Hojums kraftverk (Trollhättan, 196×105 cm, 1959).

17 år gammal flyttade Ebbe Berg till Stockholm och anställdes som ritare på Vattenfalls kraftverksbyrå. Han blev kvar hos Vattenfall fram till 1924 då han sade upp sig och startade egen reklambyrå. Samtidigt påbörjade han studier vid Konstakademien. 1939 återvände han till Vattenfall som ritare och ingenjör vid Elektrobyggnadsbyrån.

Lasele kraftverk i genomskärning (Lasele, 135×100 cm, 1958)

Från 1947 fick Berg en friare roll och arbetade med utställningar och informationsmaterial. Han reste också runt till Vattenfalls större anläggningar för att göra väggmålningar och andra dekorationer. Oftast gjorde han mycket detaljerade bilder som visar byggnader i genomskärning, kartor och tekniska detaljer.  På flera platser gjorde han också konstverk som inspirerades av anläggningarnas omgivningar och funktion.

Oden, Hugin och Munin. Del av konstverk i SvK:s ställverk i Odensvi. (1960)

1962 gick Ebbe Berg i pension vilket uppmärksammades i ”Vi i Vattenfall” som skrev:

Men under åren hade Ebbe även offrat åt konsten. Han studerade för Sköld och Grünewald om vilken han säger: – Grünewald var en generös, charmerande herre. Vi förstod varandra väl, även om jag var lite mer realistisk.

Fotografering i Lasele, oktober 2015

2014 tilldelades jag Marie Nissers stipendium av Vattenfalls kulturarvskommitté för att dokumentera Ebbe Bergs målningar. Under de senaste åren har jag hunnit med att fotografera sammanlagt 29 stycken.

Forsmo kraftverk (delförstoring, 204×152 cm, 1950)

Förra veckan redovisade jag resultatet av mitt arbete för kulturarvskommittén. Det återstår fortfarande några målningar som jag hoppas kunna fotografera under 2017. Jag vill passa på att tacka alla som hjälpt till – Vattenfall, Statkraft, Svenska Kraftnät och Jämtkraft – med tid och tillträde till sina anläggningar.

 

2 comments

  1. Jag vill se mer av Ebbe. Jag gillar hans stil.
    Ha det Gött, Henrik.
    // Reine Lindström kompis med Berga Kungen i Stenungsund.

  2. Ebbe var god vän med min pappa, Hilmer Ström, (1902-1963). Ebbes målning av kusten vid vår sommarstuga i Laholmsbukten har fascinerat mig sen jag var barn. Länge sökte jag fakta om honom på nätet och fann inte ett ord. Nu finns han att hitta med foton och allt! Tack vare dig, Henrik von Klopp! TACK för det! Och tack till dem som beslutade om stipendiet!
    Jag skulle önska att någon också ville ta fram och dokumentera övriga målningar av honom!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.