Kniva

Maskinstation

Kniva kraftverk ligger inte långt från orten med samma namn, mellan Hosjö och Vika i Falu kommun. Anläggningen byggdes av C.H Swahns mekaniska verkstad under åren 1935–1936 och har sedan renoverats i omgångar med ungefär 30 års mellanrum. Idag ägs stationen av Falu Energi och Vatten.

Trätub

Fallhöjden är 50 meter och vattnet leds från sjön Mysingen via en 650 meter lång trätub. Själva kraftstationen är placerad vid sjön Rönnvalens östra strand. Den installerade effekten är 750 kW och årsproduktionen 730 MWh.

Maskinistbostad

C.H Swahn tillverkade bland annat pumpar och enligt uppgift ska stationen från början varit byggd som pumpkraftverk. Möjligen är det spår av detta man kan se på den del av intagstuben som ligger närmast maskinstationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.