Bindslev Gl. Elverk

Danmark är inte någon stor vattenkraftnation – årsproduktionen 2014 var 15 GWh och syns knappt i officiell statistik. I stället domineras elproduktionen av kol/naturgas (~40%), vindkraft (~40%) och biobränslen (~10%).

I närheten av Bindslev på Nordjylland finns ett litet vattenkraftverk i Uggerby Å. Anläggningen togs i bruk 1919 och levererade likström till hushåll och lantbruk i omgivningen. Driften av det lokala nätet pågick fram till 1968 då kraven på kapacitet och tillgänglighet hade växt för stora. Under energikrisen på 1970-talet återupptogs driften men produktionen användes uteslutande för att driva en doppvärmare i ortens fjärrvärmeverk. På 1990-talet var turbinerna utslitna och kraftverket togs ur drift för vad man trodde var sista gången.

En grupp entusiaster bestämde sig för att renovera anläggningen och 2004 kunde man åter leverera kraft ut på nätet. Fallhöjden är 3,3 meter och den installerade kapaciteten 65 kW.

Runt kraftverket finns en idyllisk parkmiljö med bland annat en välutrustad lekplats. Kraftverk och maskinistbostad är väl bevarade och lätt tillgängliga. Anläggningen är öppen året om och värd ett besök om ni har vägarna förbi.

Mer information och en teknisk beskrivning av kraftverket finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.