Kimstad

400 kV ställverket i Kimstad byggdes av Vattenfall i början av 1950-talet. Anläggningen ingick i det då nybyggda 380 kV stamlinjenätet och anslöts bland annat till Hamra utanför Enköping.

Skydd mot luftangrepp och hög tillgänglighet prioriterades när stamlinjenätet byggdes. Känslig utrustning placerades därför i bergrum där det även fanns kontroll- och skyddsrum. Personalbostäder byggdes ett stenkast från tunnelmynningen för att säkerställa god beredskap.

Idag har driften automatiserats och transformatorerna flyttats upp till markytan. Personalbehovet har minskat och bostäderna är sedan länge rivna. Delar av berganläggningen finns dock kvar och ger inblick i hur arbetsmiljön såg ut under andra halvan av 1900-talet. Kontrollrummet med 50-talsinredning är en spännande tidskapsel. Men man kan förstås ana den tristess som måste infunnit sig efter några skift med Melodiradion som enda sällskap.

Fler bilder från Kimstad finns här. Tack till Vattenfall och Svenska Kraftnät!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.