Hamra

Sekundärstationen Hamra ligger i närheten av Örsundsbro och är kanske mest känd för det stora strömavbrottet 1983 då en överhettad frånskiljare slog ut stora delar av landets elförsörjning.

Hamra byggdes under en tid när stora delar av Sveriges infrastruktur flyttade under jord. Allt fler samhällsfunktioner var beroende av elektricitet och skydd för kraftnätet fick hög prioritet. Stamnätet för 380 kV byggdes ut under de första decennierna efter andra världskrigets slut och de viktigaste funktionerna förlades i bergrum.

I Hamra möttes 380 kV linjerna från Kilforsen (437 km) och Kimstad (170 km). De sex enfastransformatorerna placerades tre och tre i utsprängda gropar. Mellan dessa fanns ett bergrum med kontrollutrustning och en synkrongenerator på 175 MVA. Kylvatten till utrustningen hämtades från en närbelägen sjö. Intill ställverket byggdes ett bostadsområde för driftpersonal. När anläggningen togs i bruk 1953 hade den kostat totalt 55 miljoner kronor.

Idag är berganläggningen tömd på utrustning. Modern ställverksteknik kräver mindre utrymme och underhåll. Samtidigt har vapentekniken utvecklats så att ett bergrum från 1950-talet inte längre räcker som skydd.

Fler bilder från Hamra finns här. Tack till Svenska Kraftnät och Vattenfall!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.