Segerfors i Storån

Segerfors är ett litet vattenkraftverk i Storån som togs i bruk redan 1898. Byggherre var Högfors bruks AB som också byggde kraftverk vid bruket i Högfors och i Högbergsforsen som ligger några kilometer nedströms Segerfors.

De tre stationerna var anslutna till ett trefasnät med 1500 volts spänning. 1916 var den installerade effekten i Segerfors 240 kW och årsproduktionen uppgick till 525 000 kWh.

Fallhöjden i Segerfors är 17 meter och drivvattnet når stationen via en trätub. Efter renovering är den installerade effekten idag 180 kW.

Högfors bruk lades ner 1955 och flera av byggnaderna revs under 1960-talet. Kraftverken är emellertid fortfarande i drift. Idag ägs Segerfors av Mälarenergi.

1 comment

  1. Högfors kraftverk finns även i Västernorrlands län, Sollefteå kommun i närheten av en ort som heter Offer. Vattendraget är ett biflöde till Ångermanälven som heter just Högforsån. Kraftverket är byggt 1979 som ersatte ett kraftverk från 1919 och har 80m fallhöjd och producerar ca 15Gwh. Kraftverket ägs av Sydkraft Hydropower (Uniper) fd E.ON Vattenkraft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.