Indalsälven – en kraftkälla i tiden

Indalsälven – en kraftkälla i tiden

Under det senaste året har jag arbetat med en bok om Indalsälvens Vattenregleringsföretag (IVF) på uppdrag av Vattenregleringsföretagen. Boken är nu släppt och finns tillgänglig i Bokhandeln.

“Marketenteriet” vid Anjesågen under förberedelserna för Anjans reglering 1933. (Foto: Vattenregleringsföretagens arkiv).

Indalsälvens regleringsförening (idag IVF) bildades i mars 1920 för att bygga och förvalta regleringsmagasin för vattenkraften. 100 år senare är älven utbyggd med 40 kraftverk och står för 15% av landets vattenkraftproduktion. Efter de första decenniernas snabba ut­byggnad av vattenkraften har på senare tid miljö-­ och dammsäkerhetsarbete hamnat i fokus.

Bergsprängare vid Torrödammen, okt 1935. Foto: Vattenregleringsföretagens arkiv.

Indalsälven – en kraftkälla i tiden dokumenterar IVF:s historia och verksamhet. Industrifotografen och författaren Henrik von Klopp har under ett års tid rest mellan älvens källflöden i Jämtlands fjälltrakter och dess utlopp i Bottenhavet. Här berättas om några av de mest spektakulära industri­anläggningar som byggts i Sverige, industrins kulturarv och det arbete som sker bakom kulisserna för att utan avbrott förse landet med miljövänlig energi.

Vattendomstolen vid Holderströmmen 1930 (Foto: Vattenregleringsföretagens arkiv).

Format: Inbunden (Halvklotband)
Antal sidor: 288
Dimensioner: 270 x 205 x 28 mm
ISBN: 9789187243240
Formgivning: Bok & Form / Jens Andersson

Några beställningslänkar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.