Dannemora 2.0

Så här i kristider är det inte inte ofta man hör om nysatsningar, men i Dannemora utanför Österbybruk har det hänt saker. Gruvan som stängde 1992 har öppnats igen och nu råder full aktivitet för att komma igång med produktionen.

Timingen kunde vara bättre. Stängningen 1992 berodde på sjunkande metallpriser och nu är marknaden åter vikande. Beslut om öppning togs när alla kurvor pekade uppåt, men verksamheten kom inte igång förrän den lågkonjunkturen slagit till.

Dannemora är en gruvort med gamla anor. Järnutvinningen började redan på 1500-talet. Några hundra år senare var malm från gruvan en förutsättning för den industriella revolutionen. Stora mängder “Oregrund iron” exporterades till England, där stålindustrin i bland annat Sheffield var beroende av järn från Uppland.

The Dannemora mine was recently re-opened after being mothballed for 16 years.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.