Den omoderna kärnkraften

Vinturbin i närheten av Gottsunda 1922 (Foto: Schagerström, August Fredrik / Upplandsmuseet)

Ett vanligt argument mot kärnkraft är att den är gammal och omodern. Därför tillhör den gårdagens energikällor och vi bör blicka framåt mot modernare sätt att producera el. Vi får höra att de som tycker det ska byggas nya kärnkraftverk gör så för att de är oinformerade och inte förstått att kärnkraft bara är ett dumt sätt att koka vatten. Men hur gammaldags är egentligen kärnkraften i jämförelse med andra kraftslag?

Vindturbin vid Mörttjärnberget 2019.

Vindturbinen utvecklades i slutet av 1800-talet och skotten James Blyth byggde den första anläggingen för elproduktion 1887. Under 1920-talet inleddes Industriell tillverkning av vindturbiner i USA och Danmark.

Solceller installerade på ett hustak i New York 1884.

Den fotovoltaiska effekten upptäcktes av fransmannen Edmond Becquerel 1839. Charles Fritts brukar anses vara den moderna solcellens uppfinnare och han byggde solpaneler som installerades på ett hustak 1883. Tekniken utvecklades vidare vid Bell Labs och 1954 lyckades man bygga solceller som var tillräckligt effektiva för att strömförsörja satelliter.

Francisturbin i Krångede kraftverk.

Den moderna vattenturbinen uppfanns av James Francis 1848. Francislöphjul används än idag i vattenkraftverk med medelhög till hög fallhöjd.

Uttjänt kaplanlöphjul vid Kattstrupeforsens kraftverk.

Kaplanturbinen uppfanns av Viktor Kaplan 1913. Konstruktionen vidareutvecklades av svenska KMW som levererade en turbin till Vattenfalls kraftverk i Lilla Edet 1924. Idag är turbintypen helt dominerande för låga till medelhöga fallhöjder.

Borax III-reaktorn vid National Reactor Testing Station i östra Idaho (1955).

Världens första kärnreaktor som producerade elektrisk ström var EBR-1 som togs i bruk 1951. Reaktorn byggdes i öknen utanför Arco, Idaho och kraften räckte till att driva fyra 200W lampor.

De lättvattenreaktorer som konstruerades av ASEA-Atom var så kallade kokarreaktorer med turbin i direktcykel (utan mellanliggande värmeväxlare). Reaktortypen utvecklades i början av 1950-talet och när BORAX-III togs i drift 1955 kunde den producera 2 MW el. Den första kokarreaktorn i kommersiell drift var Dresden-1 som fasades in på nätet 1960.

Francisturbin i Olidans kraftverk, Trollhättan. Turbinen togs i drift 1917 och levererar fortfarande planerbar el mer än hundra år senare.

Efter den här genomgången av årtal kan vi konstatera är att kärnkraften åtminstone inte är äldre eller omodernare än något av alternativen. Hur länge något funnits är förstås ett icke-argument, precis som när debattörer upplyser oss om vilket år det är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.