Finsjö Övre

Träsliperiet i Finsjö sannolikt fotograferat mellan 1903 och 1907. Dammen närmast och intagskanalen används av nuvarande kraftverk (Foto: Okänd / Järnvägsmuseet).

Det nedre kraftverket i Finsjö stod klart 1904 och Finsjöbolagets kraftverksbyggande fortsatte sedan i Blankaström. 1917 hade turen kommit till de övre fallen i Finsjö där det stod ett nedlagt träsliperi, byggt 1901-1903.

Damm vid intaget.

Träsliperiets maskineri revs ut men man återanvände dammar och vattenvägar för den nya kraftstationen.  Det vackra stenarbetet från 1903 finns delvis kvar och syns tydligt på intagskanalens högra sida.

Intagskanalen är klädd med huggen granit och byggdes ursprungligen för träsliperiet.

Fallhöjden i Finsjö övre är 5,5 meter och kraftmaskineriet består av en francisturbin med liggande axel. Efter utbyggnaden kunde de båda kraftverken i Finsjö leverera 1,4 MW (idag 2,6 MW). Den första maskinstationen var byggd i trä och ska enligt uppgift ha brunnit efter några års drift. Dagens maskinstation är sannolikt från 1930- eller 1940-talet och byggd i funkisstil.

Vy mot intagskanalen.

Finsjöbolagets ansträngda ekonomi fortsatte även in på 1920-talet. Lågkonjunkturen efter världskrigets slut drabbade flera av bolagets största kunder, samtidigt som vattenbrist och elransonering fortsatte.

Maskinstationens överbyggnad påminner om en funkisvilla från 1930-talet.

Oskarshamns stad sålde därför bolaget till Sydsvenska kraftaktiebolaget 1921. I utbyte fick staden aktier i Sydkraft, vilket med facit i hand var en mycket bra affär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.