Långö

Dammen vid Långö på 1920-talet. Foto: Jönköpings läns museum

Långö kraftverk ligger vid Vrigstadsåns utlopp i sjön Rusken i Värnamo kommun. Fallhöjden utnyttjades för kvarndrift redan på 1200-talet och på 1840-talet anlades Carlströms manufakturverk med räck- och kniphammare.

Dammen vid Långö idag.

I början av 1900-talet uppfördes en damm och elektrisk kraftstation av Ohs bruk som behövde kraft för att driva en massafabrik vid Ruskens utlopp. 1947 ansökte bruket om att få riva ut den befintliga kraftstationen och bygga en större station på uppströmssidan av dammen. Samtidigt ansökte man om en höjning av dämningsgränsen och tillstånd att anlägga en spärrdamm norr om stationen för att skapa ett större magasin.

Maskinstationen med intaget till höger i bild.

Det nya kraftverket stod klart 1956 och utnyttjar en fallhöjd om 9,5 meter. Intaget ligger på åns högra sida. En 140 meter lång utloppstunnel leder vattnet till Rusken och massorna från tunnelbygget har tippats uppströms maskinstationen. Den gamla stationens intags- och utlopps kanaler finns delvis kvar på dammens nedströmssida.

Kraftstationen sedd från dammen. Intaget är på byggnadens högra sida.

Långö kraftverk ägs idag av Statkraft. Den installerade effekten är 1 MW och årsproduktionen är 3,6 GWh.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.