Ivarsfors

Kraftstationen med intagslucka, grindrensare, maskinhall, och den gamla maskinhallen..

Ivarsfors kraftverk ligger i Skålån som är ett biflöde till Lagan. Den nuvarande anläggningen är från 1953 men fallhöjden har nyttjats för att driva kvarnar och sågverk långt tillbaka i tiden.

Maskinstationens nedströmssida vinner inga arkitekturpriser.

Kraftverket byggdes från början av Ohs bruk som även byggt kraftverk i Långö och Ohs för att driva företagets massafabrik. Intaget är sammanbyggt med dammen vid sjön Rymmens utlopp och vattendomen tillåter dygns- och veckoreglering med en regleringsamplitud på 45 centimeter. Vid driftstarten hade kraftverket två horisontella francisturbiner på 500 kW vardera och en utbyggnadsvattenföring på 16 m3/s.

Ivarsfors byggdes ursprungligen 1953 men moderniserades 2017-2018.

Det ena aggregatet havererade för ett antal år sedan och den nuvarande ägaren Statkraft beslutade därför att bygga om stationen 2017–2018. Då installerades en vertikal kaplanturbin tillverkad av Strojirny Brno. Det nya aggregatet byggdes ovanpå det gamla sumpdäcket vilket är förklaringen till den klarröda tillbyggnaden på uppströmssidan av maskinstationen..

Intagskanal och luckhus.

Ivarsfors fungerar också som utvecklingsanläggning inom ramen för projektet Smartplant Hydro. Projektet utvärderar olika lösningar som kan effektivisera driften av vattenkraftverk, exempelvis utökad och förenklad fjärrstyrning, datainsamling och videoövervakning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.