Värmeshult

Årån mellan sjöarna Lången och Furen är ett biflöde till Lagan. I Värmeshult vid Långens utlopp låg tidigare en möbelfabrik och flera andra verksamheter som utnyttjade vattenkraften. Vid 1900-talets början användes vattenhjul för direktdrift men 1920 byggdes ett litet kraftverk och driften elektrifierades.

1936 byggdes Värmeshults nya kraftverk som är beläget dryga kilometern nedströms den gamla möbelfabriken. Det byggdes för bygdeelektrifiering och ägdes länge av Sydkraft men 2008 såldes Värmeshult och flera andra kraftverk i Lagan till Statkraft.

Inne i maskinstationen som är byggd i funkisstil står en kaplanturbin på 800 kW. Årsproduktionen i Värmeshult är 3.8GWh.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.