Duved

Intaget i sjön Greningen.

Duveds kraftverk stod färdigt 1960 och utnyttjar 211 meters fallhöjd mellan intaget i sjön Greningen och utloppet i Indalsälven. 1960-års kraftstation är den tredje i ordningen. Den första byggdes av Åre Aktiebolag 1918 och hade en installerad effekt på 200 kW.

Den numera rivna dammen i Nedre Greningen med intaget till 1937-års kraftstation.

1937 togs station nummer två i drift med en peltonturbin på 740 kW. Drivvattnet nådde turbinen via en tub med en sammanlagd längd av 1886 meter. Stationens intag och spår av tuben kunde länge ses vid den gamla regleringsdammen som revs för något år sedan.

Maskinstationen från 1960.

1955 gavs tillstånd till utvidgad reglering och i samband med det uppfördes dagens kraftstation som stod klar hösten 1960. Maskinstationen vid foten av Forsaberget är en tvåvåningsbyggnad med fasader i rött tegel. Till den nya stationen leds vattnet via en 1600 meter lång tunnel följd av en 634 meter lång ståltub.

Maskinsalen med turbin (närmast i bild) och generator.

Vid idrifttagandet hade kraftstationen en horisontalaxlad francisturbin levererad av Kvaerner med en slukförmåga på 2,8 m³/s. Den installerade effekten var 5 MW.

Anläggningen byggdes som pumpkraftverk och under maskinsalen stod en pump med kapaciteten 0,5 m³/s. Pumpfunktionen förutsatte emellertid att man byggde ett planerat kraftverk med magasin vid Tegeforsen som ligger ungefär tre kilometer nedströms Duveds kraftverk.

Pumpen var placerad i ett utrymme under maskinsalen.

När Tegeforsprojektet inte blev av hamnade nedströmsytan i Duved för lågt och pumpen kunde därför inte tas i bruk. Den skrotades 2020 i samband med en större renovering av kraftverket. Turbin och generator byttes ut och den installerade effekten ökade till 6,4 MW.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.