Blötberget

Blötberget är en gammal gruvort belägen mellan Ludvika och Grängesberg.

Gruvdrift i större skala påbörjades i början av 1900-talet då företaget Bergsverk AB Vulcanus bildades.  Ett litet samhälle byggdes upp runt järnvägen som passerade bara något tiotal meter från gruvlaven.  AB Vulcanus var fram till andra världskrigets slut i tysk ägo.

Vid krigsslutet sattes gruvan under förvaltning av den så kallade Flyktkapitalbyrån, för att några år senare säljas vidare till Stora Kopparbergs Bergslag AB. Efter övertagandet genomförde Stora Kopparberg en omfattande modernisering av anläggningen och den mäktiga 66 meter höga  Bergslagslaven i betong byggdes.

1979 lades verksamheten ner. Blötberget har idag en befolkning på ungefär 400 själar. I de gamla grubyggnaderna pågår småskalig industriell verksamhet, men de flesta pendlar till jobb i Ludvika. Byns centrum ger ett lite spöklikt intryck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.