Krafttempel i Dannemora

I utkanten av Dannemora står den här eleganta ställverksbyggnaden. Jämfört med dagens strikt funktionella kuber i betong, är byggnaden väldigt påkostad. Likt många andra byggnader från elektrifieringens barndom har den drag av tempel.   Elektriciteten var fortfarande något speciellt och man ville visa allmogen att den nya tiden anlänt.

Byggnaden som stod färdig 1914 ritades av Erik Hahr. Han låg också bakom övriga sekundärstationer i det så kallade Älvkarlebynätet. Dessa stod bland annat i Enköping, Uppsala, Strängnäs, Södertälje och Västerås.

Ursprungligen stod all utrustning väderskyddad inne i byggnaden.  Explosionsrisk och krav på enklare underhåll gjorde att utrustningen senare ställdes upp utanför själva stationen. I Hedemora används dock stationen som det var tänkt från början. Den så kallade “kraftkyrkan” är ett av landets sista fungerande inomhusställverk.

Andra elrelaterade byggnader med Hahr bakom ritstiftet var bland andra kraftverken i Västerås, Krångede och Lilla Edet.

Uppdatering: Byggnaden revs i maj 2012.

3 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.