Ritsem – Nallo – Vakkotavare 2008. Del 2: Hukejaure – Sälka

Kaisejaure
Kaisejaure

Sträckan Ritsem – Hukejaure kan man läsa om här.

Dagen börjar med en uppförsbacke genom passet mellan Tjuolak och den icke namngivna toppen 998möh.  I backen ner mot Kaisejaure öppnar sig ett panorama mot norska fjäll.  Nere vid sjön korsas två vattendrag (broar) och sedan bär det av uppåt igen den sista biten fram till Hukejaurestugan.

Hukejaurestugan
Hukejaurestugan

Området runt Hukejaure är verkligen värt ett besök. Man får nästan känslan av att vara i skärgården.  Det är kargt och marken täcks bara delvis av ett tunt jordlager.  Stugvärdsparet,  som har varit i stugan ett tvåsiffrigt antal säsonger,  berättar om en lugn tillvaro en dagsetapp från Kungsleden.

Hukejaure
Hukejaure

Från Hukejaurestugan fortsätter leden runt sjöns södra strand. Efter lunchpaus tar vi oss an stigningen upp mot Kärpel.

Bro
Bro

När stigningen är avklarad delar sig stigen.  Svänger man vänster fortsätter Nordkalottleden mot Gautelishytta i Norge. Vi svänger höger ner i dalen söder om Sälkamassivet.

Sälka
Sälka

Leden är lättgången och det går utför hela vägen ner mot Kungsleden.  Ett system av sjöar ligger som trappsteg genom dalen. Första biten är det rätt stenigt, men vi hittar en hyfsad tältplats strax före vadstället norr om Unna Rusjka.

Rusjkamassivet i kvällssol
Rusjkamassivet i kvällssol

På kvällen är det vindstilla, sol och fritt från insekter. Det finns inte mycket att klaga på.  Vi firar med en frystorkad efterrätt “Batida de Coco Creme”,  som nog bara kan rekommenderas om man tycker att kokos och rengöringsmedel är en bra kombination.

Vad nedanför Sälka
Vad nedanför Sälka

Dagen efter är det fortsatt strålande solsken när vi inleder etappen med ett oproblematiskt vad.  Ju längre österut i dalen vi kommer, desto frodigare blir växtligheten.

Sveriges tak
Sveriges tak

När vi passerat sjön 889 kommer vi över ett krön och får en storslagen utsikt mot Kuopervagge och Kebnekaisemassivet.

Tjäktjajokken
Tjäktjajokken

Efter ett par kilometer kommer vi fram till bron över Tjäktjajokken. Från bron är det ungefär en kilometer till stigskiljet där Nordkalottleden och Kungsleden möts.  Vi svänger norrut mot Sälkastugorna.  Jämfört med de tidigare dagarna är det som att gå längs en motorväg.

Sälkastugorna
Sälkastugorna

Sälkastugorna hör till de trevligare längs Kungsleden, men det är fullt av folk.  Efter besök i butiken går vi vidare mot Stuor Räittavagge.

Tältplats ovanför Sälkastugorna
Tältplats med Tjäktjahjälmen och Vaktposten i bakgrunden

Vi tar oss upp för den första stigningen och slår sedan läger.  Dagen efter fotsätter vi vandringen mot Unna Räittastugan. Den etappen har jag skrivit om här .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.