Lagerhus

Under första världskriget beslutades att Sverige skulle lagra spannmål och andra förnödenheter för kristider.  9 lagerhus för spannmål byggdes i Eslöv, Klagstorp, Tomelilla, Åstorp, Linköping, Vara, Eskilstuna, Roma och Hallsberg.

Husen var i stort sett identiska, konstruerade av av Carl Forsell och Erik Hubendick, med exteriör ritad av Gunnar Asplund. Byggmaterialet var trä och de 7 våningarna gav en lagringskapacitet på ca 4000 ton.

Lagerhusen administrerades av den nyinrättade Lager och fryshusstyrelsen. Lantbrukare kunde lämna “torr, välrensad, sotfri samt eljest oskadad spannmål” i mängder om 100kg och uppåt.

Sedan den eviga freden bröt ut på 90-talet har beredskapslagren av olja, mat och andra förnödenheter avvecklats. Även lagerhusen blev överflödiga och har gått olika öden till mötes. Anläggningen i Vara används fortfrarande.  Resten har rivits, brunnit eller som i Eslöv blivit bostäder.

Building for grain storage, built during the first world war.

2 comments

  1. Mycket intressant!
    Var det inte lite läskigt att vara högst uppe i trähuset? Skulle nog ha blivit höjdrädd om jag tittat ut därifrån…

    P.S. Det är svårt att se vad jag skriver i det här formuläret eftersom texten är vit mot en väldigt ljusblå bakgrund… Kanske kan ändra till svart text?

  2. Fönstren var rätt små och satt högt upp, så den där hisnande känslan infann sig inte. Det var värre tidigare på dagen då jag fick för mig att ta bilder från en plattform på kalklinbanan Forsby-Köping 🙂

    Tack för påpekandet om formuläret. Nu blir det svart bakgrund om man klickar i kommentarsfältet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.