Body by Fisher

Fisher, Detroit

Karosstilverkaren Fisher var ett familjeföretag startat 1908. 1910 fick man uppdraget att leverera karosser till Cadillac och Buick. På bara några år blev företaget världens största karosstillverkare.

1919 köpte General Motors 60% av företaget och återstoden förvärvades 1926. Verksamheten drevs vidare under eget namn fram till 1984. Cadillacs och Buicks karosser bar Fishers emblem med texten ”Body by Fisher”. När GM tog över 1984 fasades varumärket Fisher ut och fabriken på bilderna stängdes. De sista bilarna med Fisheremblem levererades 1995.

Fisher Body Plant 21 ritades av arkitekten Albert Kahn och stod klar 1919. Under åren har den använts för bil och flygplanstillverkning, men under depressionen även som soppkök och härbärge.

När man ser reklamfilmen från 1955 slås man av likheten med ruinerna av Body Plant 21. Någonstans runt 1960 verkar utvecklingen stannat. Där ligger nog en del av förklaringen till den amerikanska bilindustrins problem.

The ruins of Fisher Body Plant 21 in Detroit. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.