Majenfors

Majenfors gamla

Majenfors i Lagan var ett av de fyra kraftverk Sydkraft byggde mellan åren 1906 och 1910. Under ledning av August Schmitz gjordes en storsatsning på kraftproduktion. Projektets omfattning är imponerande än idag – inte minst med tanke på att vattenvägar och dammar fick byggas för hand.

Majenfors gamla

Kraftstationen ritades av Frans Fredriksson. Fredriksson hade ett förflutet som arkitekt hos 18:e armekåren i Frankfurt am Main. När man ser den borgliknande byggnaden kan man misstänka att han drog nytta av erfarenheterna från Tyska fortifikationer.

Majenfors gamla

Inne i stationen förflyttas man till början av 1900-talet. Visserligen är inomhusställverket försvunnet och stationen obemannad. Men maskinsalen med sina generatorer på rad är ändå en industrihistorisk pärla.

Majenfors gamla

Generatorerna levererade av ASEA 1910 är fortfarande i produktion.

Majenfors nya

I början av 1950-talet var det dags att öka produktionen i Majenfors. En ny station byggdes några hundra meter från den ursprungliga. Modernismen hade fått sitt genombrott och Hans Westman tog fram linjalen när den nya stationen ritades.

Majenfors nya

Majenfors nya byggdes för två Kaplanaggregat. Sannolikt var planen att riva den gamla stationen, men så blev inte fallet. Därför står aggregatet med det lite olyckliga namnet ”G2” i ensamt majestät i en ganska öde maskinsal.

Majenfors nya

Att det inte blev som planerat gör inte så mycket. Möjligheten att besöka två kraftstationer byggda med 40 års mellanrum gör Majenfors extra intressant.

Tack till Kjell Wiktorsson och Morgan Rubensson!

Hydroelectric power stations at Majenfors in river Lagan. The old station was opened in 1910 and is still in operation. The “new” station opened in 1952.

2 comments

  1. Pingback:Kastellet i Knäred | Henrik von Klopp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.