Kastellet i Knäred

Knäred övre

Man får leta förgäves efter vindbryggan, men kraftstationen Knäred Övre skulle onekligen platsa i en riddarfilm.

Knäred övre

När de första kraftverken i Lagan byggdes strax efter förra sekelskiftet var borgtemat högsta mode bland kraftverksbyggare.

Lägg till det en beställare med efternamnet Schmitz och en arkitekt som ritat fortifikationer åt tyska armen. Var och en förstår att utseendet inte kom till av en slump.

Knäred övre

Knäred Övre stod klart 1910 och var en del i ett ambitiöst projekt som omfattade fyra kraftverk i Knäred, Majenfors och Bassalt. Exteriört har det inte gjorts några stora förändringar, men på insidan har det hänt en del.

Knäred övre

Ett av kraftverkets tre aggregat har kvar sin ursprungliga generator. Två av aggregaten har byggts om och fått nya högvarviga generatorer som drivs via kuggväxlar. Den remdrivna ventilationsfläkten uppe till höger hänger förhoppningsvis med ett par år till.

Kraftverken i Knäred är lätt tillgängliga. Om man vill se en välbevarad kraftverksmiljö från förra sekelskiftet är de värda ett besök.

Tack till Kjell Wiktorsson och Morgan Rubensson!

5 comments

 1. Ett stilfullt bygge.
  Jag gillar skarpt att få se kraftverkens innandömen och veta lite om produktionsdata.

  tack
  Jim

 2. Spännande att få se lite av hur det ser ut inuti denna otroliga byggnad. Jag har hört ryktas om att en av salarna där inne kallas mosaiksalen av någon anledning, har du hört något om det?
  Jag undrar även vem du har kontaktat för att få tillgång till byggnaden, jag är uppvuxen i Knäred och har alltid velat gå in i dessa byggnader men har aldrig fått tag på någon som kan släppa in mig.
  //Jenny

 3. Såg inte till någon mosaik där inne. Kanske är det maskinsalens kaklade golv någon menar?

  Stationerna i Lagan ägs av Statkraft som har ett besökscentrum i Laholm. De kan kanske hjälpa till. Den mycket sevärda stationen i Laholm visas då och då sommartid.

 4. Pingback:Knäred nedre | Henrik von Klopp

 5. Pingback:Den kungliga hamnen | Henrik von Klopp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.