Tillbaka i Vargön

Vargöns kraftstation

Vargöns kraftstation ligger i utkanten av Vänersborg, precis där Vänern övergår i Göta Älv. I början av oktober var det extra mycket vatten i Älven efter ett par veckors intensivt regn. Ett aggregat var dessutom avställt för underhåll vilket ledde till att ovanligt stora mängder vatten spilldes genom stationens utskov.

Vargöns kraftstation

Jag besökte Vargön första gången 2009. Från kraftstationens tak ser man att det hänt en del sedan sist. Av Wargöns bruk återstår bara en kontorsbyggnad och några husgrunder. Vargön Alloys till vänster i bild klarade sig igenom finanskrisen och finns kvar.

Vargöns kraftstation

Vargön är på flera sätt en unik konstruktion som innehöll mycket nytänkande när den togs i drift 1934. Det finns ingen traditionell maskinsal, utan aggregaten nås direkt från stationens tak. Under drift är de skyddade av plåthuvar. På taket finns en traverskran som kan köras ut över en omlastningsplats på stationens kortsida.

Vargöns kraftstation

Hela bygget andas rationalism, vilket ytterligare förstärks av att fasaderna är utförda i grov betong. Men i detaljerna har man inte kunnat låta bli att smyga in lite lekfulla former.

Vargöns kraftstation

En annan intressant detalj är att stationen saknar luckor och grindar. Vattenvägarna är konstruerade enligt hävertprincipen med intaget en bit under uppströmsytan. Nedströms ser man de blå rör som är en del av systemet för att pumpa luften ur turbinkammaren inför start. Konstruktionen har inte enbart fördelar, vilket förmodligen är skälet till att Vargön förblivit ett unikum.

Vargöns kraftstation

Vid öppnandet var de två Kaplanturbinerna i Vargön rekordstora. Efter utbyggnad med en rörturbin 1989 har stationen en installerad effekt på 34 MW.

Tack till Per-Åke, Erik och Christer Götesson!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.