Vattenaffärer i Vargön

Industrietableringar föregås av en lång och nogrann process där man väger för och nackdelar  mot varandra. Tillgång på råvaror, infrastruktur, arbetskraft och andra faktorer vägs in i beslutet. Så är det åtminstone i teorin.

Smältverket i Vargön kom till av helt andra skäl. Som så ofta är fallet var det viljan att tjäna snabba enkla pengar som låg bakom.

Kungliga Trollhätte Kanal och Vattenverk (bildat 1905) började omedelbart efter bildandet köpa in fallrättigheter och mark i rask takt. Syftet var att ta kontroll över hela Göta Älv.

I Vargön ägdes fallrättigheterna av Wargöns AB, som drev ett pappersbruk. Plötsligt dök det upp villiga investerare som tog över aktiemajoriteten i företaget. I grupperingen ingick bland annat Johan Hedin, grundaren av Kraft AB Gullspång-Munkfors, och Willam Olsson (av Vattenfallsstyrelsen internt kärleksfullt kallad ”storspekulanten”). Ingen av herrarna var särskilt intresserade av papperstillverkning. Det var fallrättigheterna man ville åt.

1909 såldes rättigheterna till Vattenfallsstyrelsen. Tillgångar bokförda till 320.000 kronor, såldes för 3.090.000. Vinsten fördelades omedelbart ut till ägarna som en engångsutdelning. Aktien steg. Under en tid var alla upptagna med att röka cigarr och dricka konjak.

Lite senare hörde Vattenfallsstyrelsen av sig och undrade vart all el skulle levereras. I avtalet var nämligen inskrivet en förbindelse att köpa el för 105.000 kronor per år. Så mycket behövdes inte för att hålla igång pappersbruket. Det verkliga behovet var mindre än en tredjedel av det man i kontrakten förbundit sig köpa.

Paniken var nu nära. Märkligt nog hade personerna som låg bakom affären ”gått vidare” och fanns inte längre kvar i bolaget. Vattenfallsstyrelsen var måttligt intresserad av att förhandla om avtalet.  Det var med andra ord bråttom att hitta på något som gjorde av med rejält med el.


Lösningen blev att bygga ett elektrosmältverk. Beslutet var  en chansning eftersom metoderna ännu var på experimentstadiet. Försöken som påbörjades 1911 ledde till produktion 1915.

Verksamheten finns kvar än idag under namnet Vargön Alloys. Fabriken ägs numera av det turkiska företaget Yildirim Group.

2 comments

  1. Hej Roligt att se dessa gamla bilder. Min pappa Erland jobbade hela sitt liv på pappersbruket. Minns när jag cyklade ner med mat till min pappa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.