Akkajaure

Suorvamagasinet

Från Kungsleden i backen ner mot Vakkotavare ser Akkajaure ut som vilken fjällsjö som helst, även om den är väldigt stor. Men sjön är en konstgjord vattensamling som skapades när dammen i Suorva byggdes på 1920-talet.

Suorvamagasinet

Uppifrån ser man på stränderna att vattennivån varierar kraftigt över tiden. Suorvamagasinet har byggts ut i etapper. Dammen är efter den fjärde etappen (färdig 1972) 750 meter lång och 50 meter hög.

Vattenytan kan variera 30 meter och volymen är svindlande 6000 miljoner kubikmeter. Magasinet lagrar vatten för att jämna ut skillnader i nederbörd. Tack vare dammen finns vatten tillgängligt när behovet av el är som störst vintertid.

Suorvamagasinet

Söderifrån sker tillrinning av vatten från nationalparkerna Sarek och Padjelanta. Stora Lule älv har sin källa i sjön Ruotesjauratj i Sarekdalen Ruotesvagge.

Suorvamagasinet

Ni som varit i Sarek vet att det regnar mycket. Vattenmängderna är ansenliga, som här vid Vuojatätnos utlopp i Akkajaure.

Suorvamagasinet

Norrifrån kommer stora mängder vatten från sjön Sitasjaure efter att ha paserat den underjordiska kraftstationen i Ritsem via en 16 km lång tunnel.

Suorvamagasinet

Sommartid går det reguljär båttrafik från Ritsem till Änonjalme och Vaisaluokta på södra sidan av sjön. Variationerna i vattenstånd hanterar man med hjälp av en höj och sänkbar brygga.

Vid Suorvadammen leds vattnet till kraftstationen i Vietas och sedan vidare mot Porjus.

2 comments

  1. Bra beskrivning och fina bilder av Akkajaure!

    /Anders (kapten på m/s Storlule 2010-2011)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.