Brattfors

Ställberg
Klingspors schakt, Ställberg

Den karakteristiska gruvlaven vid Klingspors schakt i Ställberg togs i bruk 1922. Delar av den infrastruktur som byggdes upp för gruvdriften används fortfarande.

Brattfors
Brattfors kraftstation

Gruvspel, pumpar och belysning drevs av el producerad i två kraftverk inte långt från gruvan. Brattfors byggdes samtidigt som gruvlaven och maskinstationen fick en utformning anpassad till den större byggnaden. 35 år efter gruvans nedläggning 1977 och 90 år efter invigningen levererar Brattfors kraft till det allmänna elnätet. Anläggningen ägs idag av VB Kraft.

Brattfors
Entren till Brattfors kraftstation

Brattfors ligger nedströms sjön Norra Hörken i Arbogaån och utnyttjar en fallhöjd på 24,5 meter. Vattenvägarna är ovanligt omfattande med tanke på stationens storlek. Fram till intaget går en grävd kanal. Från intaget fortsätter vattnet genom en 400 meter lång ståltub som övergår i en kilometerlång bergtunnel. Tunneln tar slut under maskinstationen och vattnet strömmar in i Francisturbinen underifrån.

Brattfors
Turbin och generator

Inne i den prydliga maskinsalen är det fortfarande år 1922. Kraftmaskineriet – med turbin från Finshyttan och generator från ASEA – är från byggåret. Uppdateringar har gjorts med varsam hand och mycket av anläggningens karaktär har bevarats. Kraftverk med innertak i trä ser man inte varje dag.

 

Brattfors
Turbin levererad av Finshyttan 1920

Under 2012 kommer Brattfors att moderniseras med bland annat ny turbin och generator.

Tack till Mattias Holmström och Peter Ström, VB Energi!

 

 

2 comments

  1. Pingback:Kungsfors | Henrik von Klopp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.