Krokströmmens klagan del 2: festplanering

I mitt förra inlägg skrev jag om svårigheterna att planera taklagsfesten vid Krokströmsbygget 1951. Lösningen blev till slut att dela upp festen på två dagar. När känslorna lugnat ner sig lite var det dags för Ingenjör Forssblad att styra upp detaljplaneringen.

Knoppergården

Den 28/9 reste han till Ytterhogdal för ett möte med Hjalmar Pålsson och Karin Andersson. Pålsson representerade Folkets Hus och Fru Andersson drev, tillsammans med maken Karl, pensionatet Knoppergården.

Under mötet beslutades att Herr Pålsson skulle ombesörja att festlokalen i Folkets Hus var städad och tillgänglig från torsdagen 18/10 till onsdag 24/10. Vidare fick Fru Andersson, utöver beställning på all mat till festen, uppdraget att från Östersund hyra ”servis och glas för 230 personer omfattande uppläggningsfat, tallrikar (3 per person), kaffekoppar med fat, snapsglas, ölglas, vinglas och grogglas”. Örebro Elektriska AB skulle ordna bestick, tillstånd för spritservering, bord och stolar samt blomsterdekorationer. ÖEAs arbete delegerade Forssblad till verkmästare Magnusson.

Inköp av spritdrycker

Underhållningen på festen skulle i jämförelse med dagens företagsfester kanske uppfattas som lite torftig. Programmet från föregående års tunnelfest såg ut så här:
Kl. 18.00 Samling vid bussarna
18.15 Avfärd från Krokströmmen
18.45 Ankomst till Ytterhogdal
18.45-19.00 Intåg i matsalen (marschmusik)
19.05 Snapsvisor (vissångaren leder)
19.40 Underhållningsmusik
20.30 Kaffe, lutsång
21.00 Film akt 2
21.30 Grogg, lutsång ev. underhållning av “gubbar”
22.00 Bord undanröjes, delvis
22.15 Dans
23.00 Film, akt 2
24.00 Slut på dansen
00.30 Avfärd från Ytterhogdal

Krokströmmens klagan

Underhållningen levererades till stora delar av festdeltagarna själva. Ingenjör Forssblad rapporterade i ett brev till Överingenjör Schinkler 6/10: ”Härmed översändes en filmrulle med några bilder av visförfattaren Olle Magnusson och jag hoppas att kameran ej släppt in ljus. Magnusson lovade att sjunga några rallarvisor på festen samt att undersöka huruvida några andra av SCG:s (Skånska Cementgjuteriets) anställda kunde bidraga till underhållningen. Vår egen Jonas Jonasson har en kraftig och vacker sångröst och en viss vana vid offentliga uppträdanden. Han spelar också diverse instrument”.

Det var med andra ord upplagt för en lyckad fest. Man får förmoda att kupletten ”Krokströmmens klagan” framfördes under kvällens lopp.

3 comments

  1. Fantastiskt roligt att få läsa detta som ingenjör Forssblads äldste son som föddes under denna tid när mina föräldrar bodde på mässen. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.