Midskog

midskog_blog-11

Vattenfalls kraftverk Midskog i Indalsälven byggdes under pågående världskrig 1941-1944. Bränslebristen och det dåligt utbyggda vägnätet gjorde att man måste ordna boende för anläggarna intill byggplatsen.

midskog_blog-5

Runt Midskog var det glest befolkat och möjligheterna att inkvartera anläggarna i privata hem små. Man ville till varje pris undvika den typ av kåkstäder som byggts i anslutning till bygget av Porjus kraftverk.

midskog_blog-2

Midskog blev därför Vattenfalls första provisoriska anläggarsamhälle och lite av en prototyp för senare byggen i bland annat Harsprånget och Messaure.

midskog_blog-1

När projektet startade 1941 uppfördes kontors- och förrådsbyggnader samt 18 så kallade Agelltält av masonit. 16 av tälten användes för förläggning och två fungerade som matsalar. För mathållningen svarade armélottor från Stugun.

midskog_blog-7

Runt årsskiftet 1941-42 stod de första familjebostäderna färdiga. Servicen i samhället byggdes ut och omfattade snart post och telestation, läsestuga samt bad- och tvättstuga. I slutet av 1942 hade arbetsstyrkan växt till närmare 1000 man samtidigt som samhället utökats med sjukstuga, marketenteri, samlingslokal och affär.

midskog_blog-9

Som mest bodde nästan 1700 personer i Midskog. Det fanns 136 egnahem, 29 ungkarlsbaracker och förläggningar för ogifta tjänstemän. I samhället bodde tidvis upp till 70 barn och en skola var i drift från hösten 1942 till våren 1944.

midskog_blog-10

När kraftverket var färdigt att tas i bruk drog anläggarna vidare till nya byggen. Mycket av servicen i samhället försvann men flera av husen stod kvar ända in på 1990-talet. Idag återstår bara tre före detta maskinistbostäder vilka sedan många år är privatägda.

midskog_blog-8

Mässbyggnaden på bilderna revs nyligen och idag återstår bara en grusplan för uppställning av husvagnar.

midskog_blog-4

Längs vägen till kraftstationen kan man fortfarande se murar, trädgårdar och trappor – spår av det som under ett par år var ett av Jämtlands större samhällen.

2 comments

  1. hej, min farfar råkade ut för en olycka i midskog 1943, finns det nåt dokumenterat om detta o var letar man? kjell

  2. Intressant med von Klopps museala verksamhet. Själv tillbringade jag några av mina tidigaste år med pappa och mamma i ett “prototyphus” i Midskogen. Pappa flyttade senare detta hus till Näsåker, där det stod kvar så sent som 1967. Om Kjells pappa jobbade i företaget “Vattenfall”, finns det sannolikt statistiska uppgifter att hämta hos företaget Vattenfall. Som tonåring såg jag i Storuman hur sådana uppgifter öppet redovisades med syftet att uppmuntra till försiktighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.