Näverede

naverede_blog-1

Näveredeforsen ligger mellan Midskog och Stugun i Indalsälven. 1952 beställde Vattenfall ett kraftverk som togs i drift bara tre år senare hösten 1955. Forsen dämdes över med en 770 meter lång och 18 meter hög jorddamm. Nedströms grävdes en 200 meter lång avloppskanal och älven rensades på en sträcka av 500 meter. Fallhöjden var när stationen togs i drift 12,9 meter.

Maskinstationens karakteristiska fasad är murad av specialbeställda gulfärgade betongblock med fasade kanter. Högst upp finns ett band av glas som sträcker sig runt hela byggnaden och ger intrycket av att taket svävar fritt. Byggnaden ritades av Per-Olof Olsson som vunnit en arkitekttävling arrangerad av Vattenfall. Olsson ritade även det snarlika kraftverket i Stugun som ligger någon mil nedströms Näverede.

naverede_blog-6

Inne i stationen är det avskalat och enkelt. En lite ovanlig konstruktionslösning är att intagsluckor och aggregat finns i samma utrymme. Utrustningen har fått ensade färger – allt som hör till aggregat G1 är rött medan G2 och dess kringutrustning är orange.

Det två turbinerna i Näverede kan tillsammans leverera maximalt 64 MW. De är av Kaplantyp och tillverkades ursprungligen av det italienska företaget Franco Tosi. Under den forcerade vattenkraftsutbyggnaden efter andra världskrigets slut räckte den inhemska verkstadskapaciteten inte till.

Fler bilder från Näverede finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.