Anjan

anjan_blog-12

I en tidigare bloggpost skrev jag lite om regleringen av sjöarna i Kallsjösystemet. Anjan, som ligger mellan Kallsjön och Norska gränsen, är en av de sjöar där vattenregleringsföretaget utnyttjade möjligheten att ansöka om tillfällig reglering. En damm över sjöns utlopp började byggas 1939 och kunde tas i bruk redan till vintern 1940-1941. Året därpå gavs tillstånd för en regleringsamplitud av 9,2 meter vilket gav en magasinvolym på 210 miljoner kubikmeter.

anjan_blog-14

På 1970-talet anlades flera kraftverk i de reglerade sjöarna för att bättre utnyttja den lagrade energin. I Anjan byggdes en underjordisk kraftstation som stod klar att tas i bruk 1978.

anjan_blog-13

1970-talet har satt sin prägel på maskinsalens färger. Stationen har ett 25 MW Francisaggregat som utnyttjar 40 meters fallhöjd. Turbinen kom att bli en av de sista som levererades av Bofors-Nohabs turbindivision vilken förvärvades av Kvaerner 1981. Kraftverket i Anjan ägs idag av Fortum. Fler bilder finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.