Harg i Nyköpingsån

harg_blog-1

Nyköpingsån har, trots relativt liten vattenföring och fallhöjd, länge varit en viktig kraftkälla. Bland de första att elektrifiera var Nyköpings spinnerier och väverier. Av textilindustrin återstår idag bara några ombyggda fabriksbyggnader, men nedströms regleringsdammen vid Christineholm finns fortfarande tre kraftverk från 1900-talets första hälft. Sedan 2013 ägs de av Nyköpings kommun som tog över anläggningarna från Vattenfall.

harg_blog-2

Harg, taget i bruk 1929, är äldst av de kvarvarande kraftverken. Fallhöjden är 6,3 meter och den installerade effekten 1,43 MW.

harg_blog-3

Äldst i maskinparken är Francisturbinen med dubbla löphjul och horisontell axel. Den driver en ASEA-generator via en växellåda som ökar varvtalet från 148 till 750 varv per minut. Den lilla maskinstationen är ett välbevarat stycke industrihistoria långt från dagens sterila kraftverksmiljöer.

harg_blog-4

1986 byggdes stationen om och kompletterades med ett modernt Kaplanaggregat. Tillbyggnaden är en typisk 80-talshistoria och vinner inte några skönhetspris. Fler bilder från Harg finns här.

Tack till Lars Wikman och Tord Vejdal!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.