Fors i Nyköpingsån

fors_blog-2

Fors ullspinneri grundades 1873. I fabriken, belägen intill Sankt Anne kvarn i Nyköping, tillverkades bland annat filtar och företaget hade som mest 400 anställda. Spinneriet elektrifierades på 1890-talet och 50 år senare genomfördes en modernisering som bland annat omfattade en ny kraftstation färdig att tas i bruk 1942. På 1960-talet slog Textilkrisen till och produktionen vid Fors lades ner 1966.

fors_blog-1

Kraftverket vid Fors finns kvar och ägs idag av Nyköpings kommun. Det är en ganska liten kraftstation – efter utbyggnad med ett tredje aggregat 1953 är den installerade effekten 460 kW. Inne i byggnaden ser det ut som i storkraftverken från 1940-talet men allt är förstås några storlekar mindre. Stationens tre Francisaggregat står uppställda på rad i en långsmal maskinsal som inte ser ut att ha förändrats nämnvärt sedan byggåret.

Fler bilder från Fors och kraftverket i Harg finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.