Nämforsen

namforsen_blog-1
Aggregat G2 “Johanna” togs i drift 1947. I bakgrunden syns en stengodsrelief av Tyra Lundgren.

Näsåker ligger i de vildare delarna av Ångermanland, ungefär fyra mil uppströms från Sollefteå. Planerna på ett kraftverk i Nämforsen växte fram i början av 1940-talet då Vattenfall förberedde utbyggnaden av Ångermanälven.

namforsen_blog-2
Maskinstationen fick en låg profil för att smälta in i landskapet.

Nämforsbygget stötte emellertid på oväntat hårt motstånd. I och runt forsen fanns ett stort område med hällristningar och dessa skulle enligt de första ritningarna antingen förvandlas till makadam eller hamna under vatten. Natur- och kulturvärden var inte högst på prioriteringslistan vilket blev tydligt när man som lösning på problemet planerade att spränga loss några hällristningar och ställa upp dessa längs landsvägen.

namforsen_blog-3
Flottningsrännan i trä löper längs den södra älvstranden.

Positionerna var låsta fram till i oktober 1943 då riksantikvarie Sigurd Curman engagerade sig i frågan. På Curmans initiativ flyttades kraftverket 150 meter uppströms. Den nya placeringen krävde mer omfattande bergarbeten vilket ökade anläggningskostnaden med flera miljoner kronor.

I mars 1944 hade man till slut kommit överens och de första vattenrallarna intog Näsåker. Under byggtiden skulle arbetsstyrkan växa till 550 personer. Tre år senare var kraftverket färdigt att tas i drift och invigdes av prinsessan Sibylla i närvaro av 250 inbjudna gäster.

namforsen_blog-5
Flottningen på Ångermanälven upphörde 1982.

Vid invigningen hade stationen två Kaplanturbiner med en sammanlagd effekt av 46 MW. I början av 1970-talet sprängdes en ny vattenväg ut och maskinstationen förlängdes för att ge plats åt ytterligare ett aggregat. Den totala effekten höjdes till 112 MW. Fler bilder från Nämforsen finns här.

The hydroelectric plant at Nämforsen has an installed capacity of 112MW and was taken in to service in 1947. More images are available here.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.