Örnnästet i Lasele

lasele_blog-1
Generatorhallen i Lasele

Lasele i Ångermanälven är ett av de kraftverk jag besökt under mitt arbete med att dokumentera Ebbe Bergs målningar. Bygget av Lasele påbörjades parallellt med slutförandet av närbelägna Kilforsen, vilket gjorde det möjligt att använda det befintliga anläggarsamhället för inkvartering.

lasele_blog-2
En av Ebbe Bergs sprängskisser

Ebbe Berg gjorde flera tavlor som visar olika vyer av anläggningen. Den här finns i ett trapphus vid kontrollrummet och visar stationen i genomskärning sedd från sidan. Hela stationen är insprängd i berget. Fallhöjden är hela 54 meter vilket var rekordhögt för Kaplanturbiner när stationen togs i bruk 1956.

Dammkrönet med pausrum och intag.
Dammkrönet med pausrum och intag.

Maskinsalen är förhållandevis stor och luftig. Borr och sprängteknik hade utvecklats så att man kunde skapa mer svängrum jämfört med stationer byggda något tiotal år tidigare. Skydd mot flygangrepp hade hög prioritet. Ställverkets transformatorer placerades nere i berget och intagen skyddades av en bunkerliknande byggnad i betong och granit. Uppe på dammkrönet finns också en byggnad som påminner om en toppstuga. Inne i huset som har panoramautsikt finns ett pausrum där man kan blicka ut över utskoven och det torrlagda fallet.

De två aggregaten i Lasele producerar maximalt 165 MW vid en vattenföring av 330 kubikmeter per sekund. Fler bilder från kraftverket finns här.

Hydroelectric power station at Lasele in Ångermanälven. The station was taken in to production in 1956 and has an installed capacity of 165 MWe. More images here.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.