Långbjörn

langbjorn_blog-1

Långbjörn är ett av Vattenfalls kraftverk i Ångermanälven, beläget mellan Näsåker och Junsele.  Anläggningsarbetet påbörjades efter att den närbelägna stationen i Lasele blev klar 1956. Stora delar av arbetsstyrkan fördes över till det nya bygget och kunde inkvarteras i Kilforsens anläggarsamhälle som låg ett stenkast bort.

langbjorn_blog-3

I jämförelse med Vattenfalls äldre kraftverk i Ångermanälven är Långbjörn ett lågbudgetbygge med enkla konstruktionslösningar. Avsikten var att korta ner byggtiden. Det rådde elbrist och var bråttom att öka produktionskapaciteten. Vattenkraftverk började dessutom bli en vanlig företeelse och det var inte längre lika viktigt att bygga pampiga byggnader för att imponera på besökare.

langbjorn_blog-2

Maskinstationen i Långbjörn ligger ovan jord och är sammanbyggd med dammen. Nedströms stationen domineras synfältet av dammens utskov och det plåtklädda intaget. Inne i stationen finns en rätt avskalad generatorhall med lastplan, travers och de två Kaplanaggregaten. Turbinerna är tillverkade av Riva i Milano och utnyttjar en fallhöjd på 33,4 meter. Den installerade effekten är 98 MW. Under mitt besök i slutet av 2015 pågick omfattande arbeten i stationen. Ett av aggregaten höll på att renoveras samtidigt som dammen förstärktes för att klara extrema vattenflöden. Fler bilder från Långbjörn finns här.

Långbjörn is a hydroelectric power plant in the river Ångermanälven. It was taken in to service in 1959. More images are available here.

2 comments

  1. Jag växte upp i Lång björn då min far arbetade på kraftstationen. Det var fyra familjer som bodde i Långbjörn men på slutet var de bara vi kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.