Luckspaning i Trollhättan

olidan_luckor-8
Stora luckan (1910) med betongbro från 1915.

Vid Olidestationen i Trollhättan leds vattnet till turbinerna via två kanaler som mynnar ut i fördelningsbassänger vid stationens intag. Kanalerna kan stängas av med hjälp av luckor och torrläggas för att utföra underhåll.

olidan_luckor-1
Intagslucka vid Bergkanalen.

Stora luckan är den äldsta – byggd samtidigt som den äldsta delen av Olidestationen och tagen i bruk 1910. För de sista aggregaten i Olidan behövdes mer vatten och delar av den så kallade Bergkanalen från mitten av 1800-talet fick ny användning. Den försågs också med en lucka tillverkad av NOHAB. Luckan är placerad framför den tunnel som leder vattnet sista biten fram till intaget. Fartygstrafiken som tidigare använt Bergkanalen flyttades till den nybyggda Trafikkanalen som färdigställts för 1916 års slussled.

Här finns några bilder från 2011, då kanalerna var torrlagda för omfattande underhållsarbeten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.