Viskafors kraftverk

Den vackra maskinstationen i Viskafors.

Viskafors kraftverk byggdes av Rydboholms AB 1917–1919. Det var beläget intill företagets väveri och ersatte en äldre station från 1910. För att säkerställa vattentillgången byggdes ett vattenmagasin (Storsjön) och vattenytan uppströms höjdes tio meter. Maskinstationen är en mycket vacker byggnad, inklämd mellan riksvägen och Viskan där dalgången smalnar av nedströms Viskafors station.

G1 – som levererades av Werkstaden Kristinehamn 1919 – är fortfarande i bruk.

Vid driftsättningen hade Viskafors tre turbiner. Två av dessa var nybyggen levererade av Werkstaden Kristinehamn. Den tredje flyttades från 1910 års kraftverk och i slutet av 1940-talet hade den tjänat ut. På dess plats installerades i stället en begagnad ubåtsdiesel som gjorde det möjligt att driva väveriet även under torrperioder. 2013 havererade en av de återstående Francisturbinerna. Den står fortfarande kvar men dieselgeneratorn har ersatts av en ny Kaplanturbin från Turab. I samband med uppgraderingen gjordes omfattande renoveringar av damm, intag och vattenvägar.

Idag ägs anläggningen av Vattenfall. Fler bilder från Viskafors finns här.

2 comments

  1. Hur stor är produktionen?
    Finns det möjlighet att besöka stationen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.