Olden

Olden är en liten by i Krokoms kommun. Området hör till de vildare delarna av västra Jämtland och är kanske mest känt för den ganska olönsamma brytning av silver och bly som pågick fram till mitten av 1800-talet. Ett hundratal år senare var det en annan naturtillgång som stod i fokus när Korsselbränna AB påbörjade bygget av Oldens kraftverk. Idag ägs anläggningen av Statkraft.

Kraftverket i Olden utnyttjar vattnet från två sjösystem som via separata tilloppstunnlar driver var sin Francisturbin. Från vattenmagasinen i Övre Oldsjön och Övre Lilla Mjölkvattnet utnyttjas fallhöjder på 261 respektive 201 meter. Nedströms stationen används en gemensam utloppstunnel som mynnar ut i Yttre Oldsjön. Den installerade effekten är sammanlagt 120 MW och årsproduktionen 340 GWh.

Maskinstationen finns i ett bergrum 260 meter under markytan. Olden byggdes 1971-1975 och 70-talsatmosfären i maskinsalen är stark. Färger och träpanel ser ut att höra hemma i en gillestuga snarare än i en industribyggnad. En trappa ner är det mer traditionell färgsättning och konstruktionslösningarna känns igen från Långå i Ljusnan (1973).

Sedan invigningen har stationen bland annat uppdaterats med ny kontrollanläggning och de båda transformatorerna har flyttats från maskinskalen till ett utomhusställverk. Under 2018 påbörjas ett större förnyelsearbete med renovering av G2 (Långsåaggregatet).

Fler bilder från Olden finns här och här finns en virtuell rundvandring i stationen. Tack till Statkraft och ONE Nordic!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.