Kungsfors i Jädraån

Maskinstation med svalltorn
Maskinstation med svalltorn

Det finns flera kraftverk som heter Kungsfors i Sverige. Tidigare har jag visat bilder från Kungsfors i Kinna och Ställberg. Nu befinner vi oss strax norr om Järbo och vattendraget heter Jädraån. Kraftverket byggdes 1952 och genomgick en omfattande modernisering 1991. Idag ägs anläggningen av Sandviken Energi AB.

Tuben sedd från dammen.
Tuben sedd från dammen.

Den mest iögonfallande delen av kraftverket är det svalltorn som står där den 460 meter långa tuben går in i maskinstationen. Svalltorn används för att jämna ut de tryckskillnader som uppstår på grund av vattnets tröghet, exempelvis om turbinen stoppas eller intaget sätts igen. Uppströms stationen korsar tuben landsvägen och från vägbron kan man se dammen och tubens väg ner mot stationen. Fallhöjden i Kungsfors är 17 meter och den installerade kapaciteten 1,25 MW.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.