Skedvi kraftstation

Skedvi kraftstation
Skedvi kraftstation - klicka på bilden för att se fler

Skedvi kraftstation i Dalälven ligger en bit utanför Stora Skedvi i Säters kommun. Stationen byggdes av Stora Kopparbergs Bergslag och öppnades 1949. Sedan några år tillbaka ägs den av Fortum.

Kraftverket utnyttjar en fallhöjd på 11 meter för att driva två Kaplanturbiner på sammanlagt 38 MW. Årsproduktionen är ca 235 GWh.

Skedvi kraftstation
Skedvi kraftstation - klicka på bilden för att se fler

I Skedvi fortsatte man på den funktionalistiska stil som präglade Långhags kraftstation (1938) några kilometer uppströms. Byggnaden består av ett betongskelett som bär upp en travers. Över dettta ett platt tak. Takhöjden bestämdes av längden på aggregatens axlar. Färgsättningen interiört går i gult och grått med maskiner i rött. Manöverpanelerna står mellan turbinerna inne i maskinhallen. Utvändigt är det vit puts.

Skedvi kraftstation
Flottningsränna - klicka på bilden för att se fler

Det flottades timmer på Dalälven ända fram till 1969 och den jättelika flottningsrännan i betong finns fortfarande kvar.

Skedvi har en lägre grad av automation jämfört med Fortums övriga stationer i Dalälven. Utskovsluckorna kan till exempel inte fjärrmanövreras. Efter 60 års kontinuerlig produktion är det nu dags för renovering.

Tack till Lars Källberg och Peter Altzar!

Hydroelectric power station at Skedvi in Dalälven river. The station was opened in 1949. Click any of the images to see more.

2 comments

  1. Pingback:Lugnet i Lindbyn | Henrik von Klopp

  2. Pingback:Vår i Skedvi | Henrik von Klopp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.