Tännfallet

tannfallet_blog-1

Tännån avvattnar sjön Östersjön i västra Härjedalen och mynnar ut i Ljusnan strax söder om Tännäs. 1939 bildades Tännåns Elektriska Förening u.p.a. och två år senare beviljades föreningen ett bidrag från staten på sammanlagt 320000 kronor. Pengarna skulle användas för att uppföra en kraftstation i Tännfallet och tillhörande distributionsnät.

tannfallet_blog-2

Kraftverket ritades av Vattentekniska byråns ingenjör Arvid Persson. Vid Östersjöns utlopp byggdes en regleringsdamm och nedströms den en intagsdamm. Mellan intag och maskinstation leddes drivvattnet genom en 350 meter lång trätub som var dimensionerad för en vattenföring av 1,2 kubikmeter per sekund. Kraftmaskineriet bestod av en Francisturbin från Waplans Mekaniska Verkstad i Nälden kopplad till en 400 kVa ASEA-generator.

tannfallet_blog-3

1957 gick Tännåns Elektriska Förening samman med Kvarnströmmens Elektriska AB och Hede Elektriska AB. Det nya bolaget – Tännäs-Hede Elektriska AB – hade nästan 2000 abonnenter. Ett år senare började man utreda möjligheterna att öka produktionen i den vid det laget ganska slitna stationen i Tännfallet. 1962 påbörjades en ombyggnad som omfattade renovering av dammarna samt utbyggnad med ytterligare ett aggregat på 750 kW.

1969 förvärvades Tännäs-Hede Elektriska AB av den nuvarande ägaren Härjeåns Kraft AB. Idag producerar Tännfallet maximalt 1 MW ur en fallhöjd på 38 meter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.