Marie Nissers stipendium 2015

Väggmålning i Midskogs kraftverk.
Väggmålning i Midskogs kraftverk.

I fredags tog jag emot Marie Nissers stipendium från Vattenfalls kulturarvskommitté som skriver: Henrik von Klopp – industrifotograf och skribent har tilldelats halva stipendiesumman för att dokumentera konstnären Ebbe Bergs (1896-1966) väggmålningar i Vattenfalls kraftverk. Ebbe Berg anlitades under ett tjugotal år av Vattenfall. Väggmålningarna omfattar kartor, sprängskisser och diagram med en hög konstnärlig ambition. Många är idag i ett dåligt skick och därför är projektet att dokumentera målningarna mycket angeläget.

Väggmålning i Porjus gamla kraftverk.
Väggmålning i Porjus gamla kraftverk.

Det är ganska vanligt med väggmålningar i vattenkraftverk – speciellt de som är byggda på 1930-, 40- och 50-talen. Motiven är ofta byggnadsarbeten som armering, sprängning och liknande. Ett annat vanligt tema är Sverigekartor med ägarnas industrianläggningar. Bergs målningar är av mer praktisk karaktär och har använts för att presentera kraftverken för besökare. De är mycket genomtänkta med stor detaljrikedom. Som fotograf har jag haft stor nytta av dessa för att planera mitt arbete och underlätta orientering.

Målning i Hojums kraftverk.
Målning i Hojums kraftverk.

Nu börjar arbetet med att lokalisera alla målningar som finns kvar. Om någon av bloggens läsare kan tipsa om fler målningar av Berg vore jag mycket tacksam. Jag är också intresserad av att komma i kontakt med släktingar eller andra personer som kan ge mer information om Ebbe Berg och hans arbete för Vattenfall. Den aktuella listan över målningar ser ut så här:

 • Porjus
 • Nämforsen
 • Torpshammar
 • Lilla Edet (övermålad)
 • Hojum
 • Vargön
 • Konferensrum, kontor Trollhättan
 • Kilforsen
 • Stadsforsen
 • Midskog
 • Västerås ångkraftverk
 • Hölleforsen
 • Forsmo
 • Fotografering av målningarna påbörjas i slutet av 2015.
  Edit: Listan över anläggningar uppdaterad 2015-09-29

  5 comments

  1. I Untra kraftverk (daläven) finns också en fin målning men vet inte vem konsnären är// Majlen

  2. Du får inte missa Hölleforsen (nära Stadsforsen). Där finns i kontrollrummet en klassisk sprängskiss i mycket gott skick men även en fantastisk konstnärlig beskrivning av vattnets kraft i form av en tavla med tre hästar som kontrolleras av en kraftfull man via tre tömmar (elkraftsystemets tre faser). Skicka gärna dina bilder därifrån.
   Hälsningar AndersM

  3. Hej Henrik
   Ebbe Berg har målat båda tavlorna i Hölleforsen, hästarna 1953.
   Majlen har en poäng i att du borde besöka Untra – det är Sveriges vackrast utsmyckade station (i mitt tycke). Dock tillhör den Fortum och är från tiden före Ebbe (invigdes 1918). Runt kraftverket finns ett helt samhälle med bostäder och mäss från tiden. Även om du inte kan utnyttja stipendiet från Vattenfall så bör du absolut åka dit. Kanske kan du förmå Fortum, E.on och Statkraft att ge motsvarande stipendium för att dokumentera deras anläggningar. Missa då inte skulpturer och inredningsdetaljer – men det gör du naturligtvis inte – du gör redan en enastående kulturgärning!
   Hälsningar AndersM

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.