Sollefteåforsens kraftverk

solleftea_blog-4

Sollefteåforsens kraftverk ligger längst ner i Ångermanälven någon mil innan älven mynnar ut i Bollstafjärden. Kraftverket som ägs av E.ON och Sollefteå kommun stod klart 1966.

solleftea_blog-2

Maskinstationen ritades av Hans Westman (1905-1991) vars verksamhet var koncentrerad till Lund där han ritade ett 120-tal byggnader. Då och då fick han emellertid uppdrag utanför stadens gränser. 1945 ritade han Traryds kraftstation på uppdrag av Sydkraft och förtroendet förnyades i början av 1950-talet när företaget byggde nytt i Ängabäck och Majenfors.

solleftea_blog-1

Kraftverket ligger mitt inne i Sollefteå och fick därför en mer påkostad utformning än normalt för en 1960-talsanläggning. Den kanske mest framträdande detaljen är luckhusets konkava tak och stationen ger ett mycket stilrent intryck sedd från uppströmssidan. Väggarna på luckhuset var från början blå men har målats om i vitt.

solleftea_blog-3

De tre kaplanturbinerna ger en sammanlagd effekt på 62 MW ur en fallhöjd på 9,2 meter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.