Kilforsen

kilforsen_blog-1

Planer på att vända floder är något man förknippar med Sovjetunionen men faktum är att det gjorts i Sverige. Det mest ambitiösa projektet gick ut på att spränga en tunnel för att leda om vattnet från Kaitumsjöarna och Kalixälven till Satisjauremagasinet och vidare till Lule älv via Vietas kraftstation. Kaitumprojektet stoppades i riksdagen 1971 men ett par decennier tidigare hade ett liknande spektakulärt projekt genomförts av Vattenfall i Kilforsen.

kilforsen_blog-13

Kilforsens kraftverk byggdes på en plats mellan Fjällsjöälven och Ångermanälven. Fjällsjöälven dämdes över och vattnet leddes via en kanal och en 3,7 km lång tunnel till en konstgjord sjö vid kraftverkets intag. Den gamla älvfåran torrlades och drivvattnet från kraftstationen leddes ut via en tunnel med mynning i Ångermanälven. Flottningen styrdes också om via tunnelsystemet och en 3125 meter lång ränna. Rännan var byggd av galvaniserat stål i sektioner om 6 meter och hade en maximal kapacitet på 15000 stockar per timme.

kilforsen_blog-2

Arbetena med kraftverket påbörjades 1947 och det första aggregatet togs i bruk 1953. Ett år senare kunde anläggningen invigas av Prins Bertil. I anslutning till byggplatsen låg ett anläggarsamhälle med sammanlagt 240 byggnader, bland annat skolor, butiker, biograf och sjukstuga. Som mest hade Kilforsen ungefär 1500 invånare. Många av arbetarna blev kvar under det fortsatta arbetet med Lasele och Långbjörn men idag återstår bara ett privatägt hus och gatunätet har vuxit igen.

kilforsen_blog-10-2

Kilforsens maskinstation är utsprängd i berget och har stora likheter med den i Harsprånget. Anläggningen byggdes under goda tider och är mycket påkostad. Maskinsalens golv är av marmor och infartstunneln är belagd med gatsten. I Kilforsen finns tre Francisturbiner med en sammanlagd effekt på 296 MW. Fallhöjden är 99 meter och flödet genom stationen 375 kubikmeter per sekund. Ovan jord finns den så kallade ”osten” som innehåller hissar och representationsytor. En trappa upp finns flera stora väggmålningar utförda av Ebbe Berg. Fler bilder från Kilforsen finns här.

Hydroelectric power station at Kilforsen in Fjällsjöälven. Taken in to service in 1954, the station has three Francis turbines with a maximum capacity of 296 MW. Head is 99 meters. More images here.

3 comments

  1. Det har funnits en fd chef i Kilforsens kraftverk vid namn Ljung. När var han verksam och vad hette han i förnamn?
    Bästa hälsningar Anita (svar gärna via min mail)

  2. Jag är mycket imponerad över alla fina bilder på kraftstationerna!
    Det är väldigt viktigt att vi sköter om alla vatten kraftverk, och om möjligt
    bygger ut fler, även om det är små.
    Med tanke på miljö, estetik, och grön förnybar elproduktion, måste även ta hänsyn till fisken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.